Λεύκανση δοντιών

Ποιοι Παράγοντες Επηρεάζουν το Χρώμα των Δοντιών μου;

Τα δόντια ορισμένων ανθρώπων είναι από τη φύση τους πιο κίτρινα απ΄ ότι άλλων. Άλλων τα δόντια κιτρινίζουν με το χρόνο. Το φυσικό χρώμα των δοντιών σας μπορεί να επηρεαστεί από πολλούς παράγοντες. Οι καφέ χρώσεις και η αλλοίωση του χρώματος μπορεί να οφείλονται:
Στον καπνό
Στον καφέ, το τσάι ή το κόκκινο κρασί
Σε τροφές που έχουν έντονες χρωστικές ουσίες, όπως τα κεράσια και τα βατόμουρα
Στη συσσώρευση της πέτρας.

Οι ενδογενείς χρώσεις μπορεί να οφείλονται:
Σε αντιβίωση με tetracycline σε περίοδο ανάπτυξης των δοντιών.
Στο γεγονός ότι με την πάροδο του χρόνου τα δόντια κιτρινίζουν ή γίνονται γκρίζα.
Στην απονέκρωση του νεύρου που μπορεί να οφείλεται σε τραύμα του δοντιού και η οποία κάνει το δόντι καφέ, γκρί ή μαύρο.
Σε μεγάλες δόσεις fluoride κατά την περίοδο ανάπτυξης των δοντιών, γεγονός που κάνει τα δόντια να δείχνουν διάστικτα με κηλίδες.

Δόντια με χρώσεις ή με αλλοίωση του χρώματος
Δόντια μετά τη λεύκανση
Πώς θα Αποκτήσω πιο Λευκά Δόντια;

Ο συστηματικός καθαρισμός από τον οδοντίατρό σας θα απομακρύνει, σε ένα μεγάλο βαθμό, τις εξωτερικές χρώσεις που οφείλονται σε τροφές ή στο κάπνισμα. Εάν χρησιμοποιείτε και μια λευκαντική οδοντόπαστα θα προσταστέψετε τα δόντια σας από χρώσεις μέχρι να ξαναεπισκεφθείτε τον οδοντίατρο. Εάν έχετε τις χρώσεις για πολλά χρόνια, ίσως χρειάζεστε οδοντιατρική λεύκανση, για να απαλλαγείτε από αυτές.

Οι εσωτερικές χρώσεις μπορεί να αποχρωματιστούν ή αν είναι ανεξίτηλες να καλυφθούν με θήκες ή με προστομιακή επικάλυψη. Όλες αυτές οι μέθοδοι είναι ασφαλείς και αποτελεσματικές. Ο οδοντίατρός σας όμως θα κρίνει ποια είναι η καταλληλότερη για σας, ανάλογα με την κατάσταση των δοντιών σας και το αποτέλεσμα που θέλετε να επιτύχετε. Ο οδοντίατρός σας πρέπει να συνυπολογίσει:
Το βαθμό και το είδος των χρώσεων
Την ακεραιότητα του δοντιού (εάν έχει μεγάλο σφράγισμα ή εάν χρειάζεται αλλαγές στο σχήμα του)

Πώς Γίνεται η Λεύκανση;

Η λεύκανση μπορεί να γίνει στο οδοντιατρείο ή στο σπίτι με οδηγίες του οδοντιάτρου. Και στις δύο περιπτώσεις χρησιμοποιούνται λευκαντικοί παράγοντες (ζελέ) που αποοξειδώνουν τις χρώσεις. Μερικές φορές κατά τη διάρκεια της λεύκανσης τα δόντια γίνονται ευαίσθητα.
Λεύκανση στο σπίτι
Είναι η πιο διαδεδομένη μέθοδος. Ο οδοντίατρός σας παίρνει τα μέτρα των οδοντοστοιχιών σας και σας παραγγέλνει νάρθηκες τους οποίους γεμίζετε με το λευκαντικό ζελέ και τους εφαρμόζετε στα δόντια σας για δύο ώρες την ημέρα ή τη νύχτα, επί δύο εβδομάδες.Η μέθοδος αυτή, όταν εφαρμοστεί με την επίβλεψη του οδοντιάτρου σας, είναι πολύ αποτελεσματική.
Λεύκανση στο οδοντιατρείο
Γίνεται σπανιότερα και είναι πιο δαπανηρή. Περιλαμβάνει αρκετές επισκέψεις στον οδοντίατρο, διάρκειας μισής έως μιας ώρας. Ο οδοντίατρος καλύπτει τα ούλα σας με ένα ζελέ για να τα προστατεύσει και εφαρμόζει ένα προστατευτικό λάστιχο στο λαιμό των δοντιών. Στη συνέχεια, καλύπτει τα δόντια σας με τον αντιοξιδοτικό παράγοντα και τον ενεργοποιεί κάθε πέντε λεπτά με ακτίνες λέιζερ.

Πώς Γίνεται η Προστομιακή Επικάλυψη;

Στην προστομιακή επικάλυψη χρησιμοποιούνται συνθετικές ρητίνες ή επένδυση συνθετική/πορσελάνης για να καλυφθεί η επιφάνεια δοντιών που έχουν χρώσεις και να δωθεί μια όμορφη και ομοιόμορφη εμφάνιση σε σπασμένα ή άτακτα δόντια. Υπάρχουν δύο βασικές τεχνικές:
Προστομιακή Επικάλυψη με Ρητίνες Η μπροστινή επιφάνεια του δοντιού τροχίζεται για να μειωθεί ο όγκος του και να δεχθεί το τεχνητό επίστρωμα. Στη συνέχεια ο οδοντίατρος, με ένα ήπιο οξύ, δημιουργεί μικρές οπές στην τροχισμένη επιφάνεια, την οποία επιχρίζει με συνθετική ρητίνη προσαρμοσμένη στο χρώμα των δοντιών σας. Λειαίνει το επίχρισμα με λέιζερ και το στιλβώνει.
Προστομιακή Επικάλυψη με Επένδυση Οι προστομιακές επενδύσεις προσαρμόζονται στο χρώμα των δοντιών σας. Οι επενδύσεις πορσελάνης είναι ανθεκτικότερες ενώ οι συνθετικές είναι φθηνότερες. Ο οδοντίατρος, αφού τροχίσει την μπροστινή επιφάνεια του δοντιού, κάνει ένα αποτύπωμα και το δίνει στον οδοντοτεχνίτη. Όταν η επένδυση είναι έτοιμη, δημιουργεί μικρές τρύπες στην επιφάνεια του δοντιού με ένα ήπιο οξύ και κολλάει επάνω στο δόντι την επένδυση, η οποία καλύπτει μόνο την εξωτερική επιφάνειά του.

Οι επενδύσεις πορσελάνης είναι δαπανηρότερες, προσαρμόζονται όμως καλύτερα στο χρώμα των δοντιών σας και αντέχουν από 5 έως 10 χρόνια.
Πριν την Προστομιακή Επικάλυψη
Μετά την Προστομιακή Επικάλυψη
Γιατί τα Δόντια μου Κάνουν Χρώσεις αμέσως μετά τη Λεύκανση;

Τα δόντια κάνουν εύκολα χρώσεις, ακόμη και αυτά στα οποία έχει γίνει προστομιακή επικάλυψη. Για να αποτρέψετε τις χρώσεις, αποφεύγετε το κάπνισμα, τον καφέ, το τσάι, το κόκκινο κρασί, τις τροφές με χρωστική δύναμη (κεράσια, βατόμουρα) και βουρτσίζετε τα δόντια σας δύο φορές την ημέρα με μια λευκαντική οδοντόκρεμα.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *