Ουλίτιδα και θεραπεία

Οι παθήσεις των ούλων, (ουλιτιδα ή περιοδοντίτιδα), ξεκινούν με την εμφάνιση ενος απλού ερεθισμού στα ούλα, άν όμως δεν θεραπευτούν έγκαιρα μπορούν να επηρεάσουν και σταδιακά να καταστρέψουν τους ιστούς που επριβάλλουν και στηρίζουν τα δόντια.

Οι παθήσεις των ούλων είναι μολύνσεις των περιοδοντικών ιστών, δηλαδή των ούλων, των συνδετικών ιστων ή/και των οστών των γνάθων.
Η ουλίτιδα και η περιοδοντίτιδα είναι οι δύο κύριες μορφές παθήσεων των ούλων.
Χωρίς την έγκαιρη και σωστή θεραπεία τους, τα δόντια θα χάσουν την στήριξη τους και είτε θα πέσουν είτε θα χρειαστεί η εξαγωγή τους απο τον οδοντίατρο.
Αν η περιοδοντική νόσος αντιμετωπιστεί στα αρχικά της στάδια μπορεί εύκολα να θεραπευθεί, για αυτό είναι σημαντικό να επισκεφθείτε τον οδοντίατρο σας μόλις παρατηρήσετε τα πρώτα συμπτώματα ουλίτιδας.

Τα αίτια των περιοδοντικών παθήσεων

Η συγκέντρωση μικροβιακής πλάκας και τρυγίας (πέτρας) είναι η συνήθης αιτία της ουλίτιδας, και σχεδόν πάντα είναι αποτέλεσμα ανεπαρκούς στοματικής υγιεινής.
Αν το ανεπαρκές βούρτσισμα των δοντιών επιτρέψει την υπερανάπτυξη της πλάκας, συμβαίνουν σημαντικές αλλαγές στην σύνθεση της που έχουν σαν αποτέλεσμα την υπερίσχυση Gram- βακτηρίων που είναι υπεύθυνα για την πρόκληση φλεγμονών.
Τα βακτήρια εισβάλλουν στούς χώρους ανάμεσα στα δόντια και τα ούλα και μολύνουν τους περιοδοντικούς ιστούς. Τα μικρόβια που αποτελούν πλέον την οδοντική πλάκα με τον μεταβολισμό τους απελευθερώνουν τοξίνες, ενεργοποιώντας τον ανοσοποιητικό μηχανισμό του σώματος, που αρχίζει να παράγει ουσίες για να αμυνθεί έναντι των βακτηρίων.
Οι αμυντικοί αυτοί παράγοντες, για να προσβάλλουν και εξουδετερώσουν την μόλυνση, επιτίθενται στα μολυσμένα κύτταρα των περιοδοντικών ιστών. Το αποτέλεσμα είναι η βαθμιαία καταστροφή των μολυσμένων ούλων, συνδετικού ιστού και οστού
Τα βακτήρια που κυρίως σχετίζονται με τις παθήσεις των ούλων είναι: Actinobacillus (A.) actinomycetemcomitans and Porphyromonas (P.) gingivalis. Αλλα εμπλεκόμενα βακτήρια είναι : Bacteroides (B.) forsythus , T. denticola, T. sokranskii and P. intermedia.

Συμπτώματα και σημεία ουλίτιδας και περιοδοντίτιδας
Πολλοί ασθενείς επισκέπτονται τον οδοντίατρο τους με περοδοντικές παθήσεις που βρίσκονται ήδη σε προχωρημένο στάδιο, διότι πολλοί δεν γνωρίζουν πως να αναγνωρίσουν μια περιοδοντική νόσο στο αρχικό της στάδιο.
Υπάρχουν ορισμένα χαρακτηριστικά συμπτώματα που μπορούν να μας βοηθήσουν για την έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση τών προβλημάτων των ούλων:

  1. Αιμορραγία των ούλων κατα το βούρτσισμα ή τη χρήση οδοντικού νήματος
  2. Κόκκινα, ευαίσθητα, ερεθισμένα ή πρησμένα ούλα
  3. Απώλεια της πρόσφυσης των ούλων απο τα δόντια – δημιουργία θυλάκων
  4. Υφίζηση (υποχώρηση) των ούλων
  5. Ευαισθησία των δοντιών ή πόνος κατα την μάσηση
  6. Επίμονη άσχημη αναπνοή ή άσχημη γεύση στο στόμα
  7. Αυξημένη κινητικότητα των δοντιών
  8. Εμφάνιση πύον ανάμεσα σε δόντια και ούλα

Η εμφάνιση πόνου είναι πολύ σπάνια σύμπτωμα στις παθησεις των ούλων, και αυτό εξηγεί σε ένα βαθμό γιατί πολλοί ασθενείς δεν δίνουν την απαραίτητη σημασία στο πρόβλημα. Πολλοί επίσης αγνοούν τα συμπτώματα της ουλιτιδας θεωρώντας εσφαλμένα ότι κάποια απο αυτά, πχ. το πρήξιμο ή το ματωμα των ούλων, είναι φυσιολογικά.

Ουλίτιδα
Η μικροβιακή πλάκα παράγει τοξίνες που ερεθίζουν τους ιστούς των ούλων. Ουλίτιδα είναι η φλεγμονή των ούλων και χαρακτηρίζεται απο ερυθρότητα, πρήξιμο και μερκές φορές μάτωμα των ούλων κατα το βούρτσισμα. Τα ούλα αρχίζουν να υποχωρούν και να ματώνουν, χάνοντας την πρόσφυση τους με τα δόντια και αφήνοντας εκτεθιμένο μεγαλύτερο τμήμα της μύλης ή και τμήμα της ρίζας του δοντιού.
Σε αυτό το αρχικό στάδιο της ουλίτιδας, οι βλάβες μπορούν να αντιστραφούν με σωστή στοματική υγιεινή. Δεν έχουν συμβεί ακόμη μόνιμες βλάβες στους συνδετικούς ιστούς ή το οστό οι οποίες να απαιτούν περιοδοντική θεραπεία.

Περιοδοντίτιδα
Τα βακτήρια της πλάκας αρχίζουν να εισχωρούν ανάμεσα στα δόντια και τα ούλα, όπου το περιβάλλον ευνοεί την ανάπτυξη αναερόβιων μικροβίων κάτω απο την επιφάνεια των ούλων. Περιοδοντικοί θύλακοι αρχίζουν να σχηματίζονται κάτω απο την γραμμή των ούλων. Ο συνδετικός ιστός και το οστό που περιβάλλει το δόντι μολύνεται. Οι βακτηριακές τοξίνες αλλά και τα αμυντικά ένζυμα του ανοσοποιητικού συστήματος που μάχονται την μόλυνση, αρχίζουν να καταστρέφουν τους περιοδοντικούς ιστούς που συγκρατουν τα δόντια στη θέση τους.
Σε αυτό το στάδιο, οι περιοδοντικοί ιστοί υφίστανται μόνιμες βλάβες. Η περιοδοντική θεραπεία και βελτιωμένη στοματική υγιεινή μπορούν να αποτρέψουν περαιτέρω βλάβες.

Προχωρημένη περιοδοντίτιδα
Καθώς η περιοδοντίτιδα προχωρά, οι περιοδοντικοί θύλακοι βαθαίνουν και συνεχώς μεγαλύτερη μάζα συνδετικών ιστών και οστού καταστρέφεται. Η θεραπεία περιοδοντίτιδας πρέπει πλέον να γίνει απο ειδικό περιοδοντολόγο.

Είναι πολύ σημαντικό να επισκεφτείτε τον οδοντίατρο σας μόλις δείτε τα πρώτα σημάδια ουλίτιδας.Στα αρχικά στάδια, η θεραπεία είναι πολύ πιο εύκολη.
Επίσης είναι απόλυτα επιβεβαιωμένο, οτι οι παθήσεις των ούλων σχετίζονται άμεσα με την γενική υγεία του σώματος.

Συγκεκριμένα:
-Αυξανουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων
-Αποτελούν απειλή για άτομα που πάσχουν απο κάποιες ασθένειες όπως, διαβήτης,καρδιακά νοσήματα, κ.α.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *