Προληπτικές καλύψεις οπών και σχισμών

Η ανατομικότητα των πίσω δοντιών (γομφίων και προγομφίων) χαρακτηρίζεται από βαθιές αυλακώσεις, οπές και σχισμές, στο βάθος των οποίων κατακρατούνται τροφές και μικρόβια που δύσκολα απομακρύνονται ακόμα και με το πιο επιμελές βούρτσισμα, ιδιαίτερα μετά την κατανάλωση κολλωδών τροφών. Αυτό συμβαίνει τόσο στα νεογιλά όσο και στα μόνιμα δόντια και είναι το συνηθέστερο σημείο από το οποίο αρχίζει η τερηδόνα των μασητικών επιφανειών ( των επιφανειών με τις οποίες λειώνουμε την τροφή μας). Είναι επίσης το σημείο από το οποίο εξελίσσεται η αρχόμενη τερηδόνα σε βάθος και πλάτος γιατί είναι το σημείο με την πιο λεπτή αδαμαντίνη.

Ένα πολύ αποτελεσματικό μέτρο προστασίας για την πρόληψη της μασητικής τερηδόνας στα παιδιά είναι οι καλύψεις των Οπών και Σχισμών (ΚΟΣ), γνωστές με τον διεθνή όρο Sealants. Η μέθοδος ΚΟΣ αφορά στην ενσωμάτωση ρητίνης σε υγρή μορφή στην μασητική επιφάνεια του δοντιού και κυρίως στο βάθος των οπών και των σχισμών όλων των μονίμων δοντιών των παιδιών και όσων νεογιλών θεωρούνται υψηλού κινδύνου στην τερηδόνα. Η επικάλυψη αυτή κάνει πιο λεία και στιλπνή την μασητική επιφάνεια του δοντιού με αποτέλεσμα οι τροφές και τα μικρόβια να γλιστρούν και να απομακρύνονται εύκολα. Τα δόντια τα οποία έχουν δεχτεί αυτήν την επικάλυψη μπορούν να έχουν ισόβια προστασία.
Η τεχνική εφαρμογής των ΚΟΣ είναι απλή, σύντομη και ανώδυνη, δεν χρειάζεται αναισθησία, δεν γίνεται αφαίρεση οδοντικού ιστού, δεν χρησιμοποιείται τροχός και έτσι δεν θίγεται καθόλου η ακεραιότητα του δοντιού. Παρέχει 100% προστασία από την τερηδόνα εφόσον έχει εφαρμοστεί σωστά από τον οδοντίατρο (με πλήρη απομόνωση του δοντιού από την υγρασία σάλιου και νερού) και εφόσον το παιδί δεν επιδίδεται σε έντονα τερηδονογόνο δίαιτα.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *