Στεφάνες και γέφυρες

Τι είναι στεφάνη(θήκη) και τι γέφυρα?

Οδοντιατρικές στεφάνες (θήκες) και γέφυρες


Οι οδοντιατρικές γέφυρες και οι στεφάνες έχουν αρκετές χρήσεις σήμερα. Για παράδειγμα, όταν χάνεις ένα δόντι για τον ένα ή τον άλλο λόγο, αυτό το κενό πρέπει να καλυφθεί. Από την μία πλευρά αυτό πρέπει να γίνει γιατί είναι αντιαισθητικό να λείπει ένα δόντι από το χαμόγελό σου και από την άλλη πρέπει να αποκατασταθεί το κενό γιατί αλλιώς τα παρακείμενα δόντια θα αρχίσουν να στραβώνουν για να καλύψουν το κενό με αποτέλεσμα να δημιουργούνται πρόσθετα προβλήματα στην οδοντοστοιχία μας.
Υπάρχουν δύο τρόποι να καλυφθεί το κενό. Ο ένας είναι με μία γέφυρα η οποία αποτελείται από οδοντιατρικές στεφάνες (θήκες) και η άλλη είναι με ένα εμφύτευμα.
Επίσης αν το χαμόγελό σας δεν σας ικανοποιεί ή είναι ανιταισθητικό ή τέλος πάντων θέλετε να αλλάξετε κάτι στην εμφάνιση του χαμόγελού σας, τότε οι οδοντιατρικές στεφάνες ή οι γέφυρες – ανάλογα με την περίπτωση – μπορούν να σας βοηθήσουν.
Για αρχή ας ορίσουμε τί είναι μία οδοντιατρικές στεφάνη και τί μία οδοντιατρική γέφυρα: οδοντιατρική στεφάνη είναι μία καλύπτρα τεχνητή η οποία καλύπτει εξ’ολοκλήρου το δόντι – οδοντιατρική γέφυρα είναι το σύνολο από στεφάνες οι οποίες καλύπτουν ένα κενό όπως ακριβώς ενώνει μία γέφυρα το κενό στον δρόμο, δηλαδή ενώνουν το προηγούμενο από το κενό δόντι με το δόντι μετά το κενό.
Στεφάνες ζιρκονίας αριστερά και μεταλλοκεραμική στεφάνη δεξιά
Υπάρχουν αρκετά είδη οδοντιατρικών στεφανών και γεφυρών: μεταλλικές στεφάνες και γέφυρες, μεταλλο-ακρυλλικές στεφάνες και γέφυρες, μεταλλο-κεραμικές στεφάνες και γέφυρες, ολοκεραμικές στεφάνες και γέφυρες, και στεφάνες και γέφυρες από ζιρκονία οι οποίες και είναι ότι καλύτερο έχει να προσφέρει η τεχνολογία στην οδοντιατρική σήμερα.
Βέβαια όλοι αυτοί οι όροι περισσότερο μπερδεύουν παρά βοηθάνε την κατάσταση έτσι δεν είναι;
Για αυτό ας πάρουμε κάθε είδος οδοντιατρικής στεφάνης και γέφυρας ξεχωριστά και ας δούμε για τί χρησιμεύει η καθεμία.
Οδοντιατρικές μεταλλικές στεφάνες και γέφυρες
Οι μεταλλικές στεφάνες δεν χρησιμοποιούνται πλέον στην οδοντιατρική καθώς είναι αντιαισθητικές αν και είναι αρκετά ανθεκτικές. Χρησιμοποιούνται μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις όταν παραδείγματος χάριν δεν μπορεί να τοποθετηθεί κανένα α΄λλο είδος στεφάνης ή αν δεν μπορεί ο ασθενής να πληρώσει για κάποιο άλλο είδος στεφάνης ή γέφυρας μιάς και οι μεταλλικές γέφυρες και στεφάνες είναι και πολύ οικονομικές.
Οδοντιατρικές μεταλλοακρυλλικές στεφάνες και γέφυρες
Οι μεταλλο ακρυλλικές στεφάνες και γέφυρες χρησιμοποιούνται ακόμα και σήμερα στην οδοντιατρική παρόλα τα μειονεκτήματα που έχουν. Οι στεφάνες αυτές είναι μεταλλικές στο εσωτερικό και έχουν πλαστική επικάλυψη στην εξωτερική πλευρά (αυτή που φαίνεται στο στόμα). Η εμφάνισή τους είναι αρκετά καλή, δεν είναι ακριβές, τότε πού είναι το πρόβλημα;
Το πρόβλημα είναι ότι δεν αντέχουν στον χρόνο. Και θα εξηγήσω τί ακριβώς εννοώ με αυτό. Πρώτον το ακρυλλικό με τον χρόνο διαβρώνεται το χρώμα δεν παραμένει σταθερό και σταδιακά ελευθερώνεται μία ιδιαίτερη γεύση στο στόμα (καθόλου ευχάριστη).
Ο συνδεσμος μεταξύ του μετάλλου και του ακρυλλικού πλαστικού δεν είναι χημικός αλλά καθαρά μηχανικός που σημαίνει ότι δεν υπάρχει κάποιος σταθερός δεσμός μεταξύ του μετάλλου και του πλαστικού και πολλλές φορές το ακρυλλικό αυτό ξεφλουδίζει και φεύγει αφήνωντας ένα καθόλου όμορφο «παράθυρο» στο δόντι σας.
Οδοντιατρικές μεταλλο κεραμικές στεφάνες και γέφυρες
Οι μεταλλοκεραμικές στεφάνες και γέφυρες χρησιμοποιούνται ευρέως στην οδοντιατρική σήμερα. Οι στεφάνες αυτές αποτελούνται από ένα μεταλλικό πυρήνα ο οποίος καλύπτεται εξολοκλήρου από πορσελάνη. Το αποτέλεσμα είναι πολύ καλό θα έλεγα. Ο δεσμός μεταξύ του μετάλλου και της πορσελάνης είναι χημικός και κρατάει αρκετά καλά.
Η αντοχή της πορσελάνης δεν είναι βέβαια ίδια με αυτή της αδαμαντίνης (του φυσικού δοντιού δηλαδή) αλλά σε κανονικές συνθήκες είναι ικανοποιητική.
Μειονεκτήματα της μεταλλο κεραμικής στεφάνης είναι βέβαια αυτή η ιδιότητά της να μην μπορεί να αντέξει στην υπερβολική πίεση και αν για παράδειγμα προσπαθήσετε να σπάσετε το κέλυφος από ένα φουντούκι ή ένα αμύγδαλο (ναι συμβαίνει) το πιό πιθανό είναι να σπάσει η πορσελάνη.
Δυστυχώς εκτεταμένες ζημιές στην πορσελάνη δεν διορθώνονται εύκολα και βέβαια ας μην ξεχνάμε και το επιπλέον κόστος για μία μεταλλοκεραμική στεφάνη ή γέφυρα από μία μεταλλο ακρυλλική.
Μεταλλοκεραμική θήκη πάνω σε μοντέλο
Οδοντιατρικές ολοκεραμικές στεφάνες και γέφυρες
Αν και οι μεταλλοκεραμικές θήκες είναι πολύ διαδεδομένες, δεν παύουν να μην μπορούν να αποδώσουν την αισθητική ενός φυσικού δοντιού. Οποιοσδήποτε μπορεί να διακρίνει άν έχετε μία μεταλλοκεραμική στεφάνη ή γέφυρα στο στόμα σας.
Αυτό συμβαίνει διότι ο μεταλλικός πυρήνας στις στεφάνες αυτές τις εμποδίζει να έχουν μία καλή αισθητική. Το μέταλλο είναι γκρίζο προς το μαύρο χρώμα και η πορσελάνη που τοποθετείται για να καλύψει το χρώμα δεν αφήνει το φώς να διαπεράσει την στεφάνη όπως γίνεται στα φυσικά δόντια.
Σήμερα όμως η τεχνολογία μας δίνει τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουμε ολοκεραμικές στεφάνες και γέφυρες, δηλαδή στεφάνες και γέφυρες χωρίς μέταλλικό πυρήνα.
Αυτές οι στεφάνες και γέφυρες δείχνουν πολύ φυσικές σχεδόν δεν μπορείς να δείς την διαφορά με τα φυσικά δόντια. Δυστυχώς αν και η τεχνολογία μας δίνει αυτήν την δυνατότητα υπάρχουν περιορισμοί. Δεν μπορεί η καθαρή πορσελάνη να αντέξει μεγάλη πίεση για αυτό και δεν χρησιμοποιείται σε μεγάλες γέφυρες ή σε οπίσθια δόντια γιατί απλούστατα θα σπάσει και δεύτερον το κόστος είναι σχεδόν διπλάσιο από αυτό της μεταλλοκεραμικής θήκης.
Γέφυρα ζιρκονίας πάνω σε μοντέλο
Οδοντιατρικές στεφάνες και γέφυρες από ζιρκονία
Η τελευταία λέξη της τεχνολογία στην οδοντιατρική σήμερα είναι η ζιρκονία.

Η ζιρκονία είναι πολύ ανθεκτική στην πίεση και πορεί να χρησιμοποιηθεί χωρίς πρόβλημα σε μεγάλες γέφυρες και σε οπίσθια δόντια, η αισθητική της είναι σχεδόν τέλεια. Το μυστικό είναι ότι η ζιρκονία έχει λευκό χρώμα και επιτρέπει το φώς να περάσει μέσα από την πορσελάνη.
Το οπτικό αποτέλεσμα είναι φυσικότατο! Βέβαια όλα τα καλά πράγματα έχουν την τιμή τους και η τιμή της ζιρκονίας είναι ακόμα πιό ακριβή από αυτή της ολοκεραμικής στεφάνης. Εδώ ισχύει το ρητό: ότι πληρώσεις παίρνεις… Αλλά αν θέλετε το καλύτερο τότε μην ψάχνετε άλλο.
Στεφάνες (γέφυρα) ζιρκονίας
Βέβαια μετά από όλα τα παραπάνω γεννιέται το δίλλημα: ποιά στεφάνη είναι η κατάλληλη;
Στο άρθρο αυτό πήρατε πληροφορίες για όλα τα είδη οδοντιατρικών στεφανών και γεφυρών, οπότε εσείς θα διαλέξετε ποιά στεφάνη είναι η κατάλληλη για εσάς.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *