Απονεύρωση δοντιού
Τι είναι η απονεύρωση και γιατί πρέπει να γίνει?
Ο σωστός όρος βέβαια είναι ενδοδοντική θεραπεία. Για να καταλάβουμε τι είναι η απονεύρωση πρέπει πρώτα να δούμε τη δομή ενός δοντιού:
Το δόντι αποτελείται απο διάφορα στρώματα. Το εξωτερικό του είναι σκληρό για να μπορεί να ανταπεξέλθει στη λειτουργία της μάσησης.
Στο εσωτερικό του υπάρχει ο πολφός(νεύρο) που αποτελείται απο:
- ένα νεύρο
- μια μικρή αρτηρία που φέρνει αίμα στο δόντι για να το θρέψει
- μια μικρή φλέβα που παίρνει το αίμα απο το δόντι προς το σώμα μας και
- διάφορα κύτταρα.
H τερηδόνα ή τα διάφορα ατυχήματα μπορούν να καταστρέψουν το ζωντανό πολφό και να τον καταστήσουν επιρρεπή σε διάφορες φλεγμονές, οι οποίες με τη σειρά τους θα προκαλέσουν έντονο πονόδοντο και δημιουργία αποστημάτων.
Οι ενδοδοντικές θεραπείες ή απονευρώσεις χρησιμοποιούνται για να απομακρύνουν τον φλεγμαίνοντα ή νεκρό πολφό και τα μικρόβια που ενδεχομένως βρίσκονται μέσα στους ριζικούς σωλήνες.
Μέχρι και σήμερα στο άκουσμα “απονεύρωση”, μας έρχεται στο νου, οτι ο οδοντίατρος θα μας πονέσει πάρα πολύ . Όμως η όλη διαδικασία είναι εντελώς ανώδυνη, αφού τα σύγχρονα αναισθητικά προσφέρουν πλήρη αναισθησία της περιοχής.
Σκοπός της θεραπείας είναι να εξαλείψουμε κάθε ίχνος μικροβιακού παράγοντα απο τις ρίζες του δοντιού. Γι’ αυτό μπορεί να χρειαστούν δυο ή και τρεις επισκέψεις. Όταν βεβαιωθούμε οτι το δόντι είναι στείρο μικροβίων, σφραγίζουμε τη ρίζα με ενα ειδικό υλικό (γουταπέρκα και φύραμα). Στη συνέχεια το κομμάτι του δοντιού που έχει χαλάσει ή έχει σπάσει, σφραγίζεται.
Επειδή τα απονευρωμένα δόντια χάνουν τη δύναμη τους, είναι πολύ εύκολο να σπάσουν αν δαγκώσουμε κατι σκληρό (κοκκαλάκι,ξηρός καρπός, κ.λ.π.). Γι’αυτό το λόγο είναι προτιμότερο να τοποθετούμε σε αυτά στεφάνες(θήκες)
Leave a Reply
Want to join the discussion?Feel free to contribute!