Εξαγωγή φρονιμίτη

Χειρουργική εξαγωγή σωφρονιστήρα (φρονιμήτη).

Η χειρουργική εξαγωγή του σωφρονιστήρα αποτελεί συχνό χειρουργικό περιστατικό που παρουσιάζεται στο ιατρείο μας, καθώς και γενικότερα στην οδοντιατρική πράξη. Οι σωφρονιστήρες μπορεί να είναι είτε έγκλειστοι, δηλαδή μέσα στο οστό ή καλυμμένοι από ούλα, είτε ημιέγκλειστοι, δηλαδή να έχουν ανατείλει μερικώς στο στόμα. Συνήθως οι ημιέγκλειστοι σωφρονιστήρες αποτελούν το μεγαλύτερο πρόβλημα, δημιουργώντας συνεχείς περιστεφανίτιδες στην αντίστοιχη περιοχή. Η περιστεφανίτιδα είναι φλεγμονή, που προκαλείται από την κατακράτηση τροφών και μικροβίων στην περιοχή μεταξύ του φρονιμήτη και του ούλου που τον καλύπτει μερικώς. Μπορεί να είναι έντονης ή ήπιας φύσεως, αλλά το σίγουρο είναι ότι ταλαιπωρεί τον ασθενή με εξάρξεις και υφέσεις, λόγω της αδυναμίας που υπάρχει γενικότερα στην σωστή υγιεινή της περιοχής με την οδοντόβουρτσα και τα στοματικά διαλύματα. Η περιστεφανίτιδα αποτελεί την κυριότερη ένδειξη για την εξαγωγή των σωφρονιστήρων.
Μετά από την χειρουργική επέμβαση, ο ασθενής ανακουφίζεται και ανακτά την άνεση στην καθημερινότητά του.

Η δεύτερη κυριότερη ένδειξη για την εξαγωγή των σωφρονιστήρων είναι η ανώμαλη θέση του, η οποία μπορεί να αποτελεί την αιτία για την στρέβλωση των υπόλοιπων δοντιών της γνάθου, λόγω πίεσης, για απορρόφηση του οστού ή των ριζών των δεύτερων γομφίων (τραπεζιτών) ή τέλος για τερηδονισμό τους ο οποίος δύσκολα αντιμετωπίζεται εάν δεν εξαχθεί ο σωφρονιστήρας (αδυναμία καθαρισμού της περιοχής). Αυτά τα προβλήματα αποτελούν κυρίως σύμπτωμα των “στραβών” σωφρονιστήρων που είναι έγκλειστοι, αλλά μπορεί να είναι σύμπτωμα και της θέσης των ημιεγκλείστων.

Σε κάποιες περιπτώσεις ορθοδοντικής θεραπείας, μπορεί ο Ορθοδοντικός να μας ζητήσει να βγάλουμε τους φρονιμίτες για να δημιουργηθεί χώρος για τα υπόλοιπα δόντια.
Η διαδικασία στο ιατρείο είναι η εξής: Γίνεται ακτινογραφικός έλεγχος της περιοχής του δοντιου που θα γίνει εξαγωγή,για να ελέγξουμε τη θέση του,το μέγεθος καθώς και τη σχέση του με τα ανατομικά στοιχεία της περιοχής. Στη συνέχεια,αφού αναισθητοποιήσουμε την περιοχή με τοπική αναισθησία, γίνεται μια μικρή τομή πάνω απο το δόντι και με ειδικούς μοχλούς, αφαιρείται. Στο τέλος, γίνεται συρραφή της τομής και δίνονται οδηγίες στον ασθενή.

Αν και η διαδικασία στο ιατρείο είναι εντελώς ανώδυνη, μετά το τέλος της αναισθησίας υπάρχει πόνος ο οποίος αντιμετωπίζεται με παυσίπονα.
Καλό είναι να ακολουθούμε τις συμβουλές του οδοντίατρου για να μην έχουμε ιδιαίτερα προβλήματα.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *