Φθορίωση δοντιών

Φθόριο και Φθορίωση, η συνεισφορά τους στην Προληπτική Οδοντιατρική

Το Φθόριο (F) ή Fluoride στα Αγγλικά, είναι ένα φυσικό μεταλλικό στοιχείο. Μικρές ποσότητες φθορίου υπάρχουν στο πόσιμο νερό, ενώ στα τρόφιμα απαντάται σε κυμαινόμενες συγκεντρώσεις. Η συνεισφορά του φθορίου και της φθορίωσης στην μείωση της τερηδόνας έχει αποδειχθεί πολύτιμη.
Πώς προστατεύει το Φθόριο το δόντια μας
Τα μικρόβια, που υπαρχουν φυσιολογικά στο στόμα, διασπούν τα σάκχαρα των τροφών και παράγουν οξέα. Τα οξέα αυτά διαλύουν την εξωτερική σκληρή επιφάνεια (αδαμαντίνη) του δοντιού και σχηματίζουν μια οπή εισόδου. Οταν φθάσουν στο μαλακό εσωτερικό (οδοντίνη) του δοντιού, τότε σχηματίζουν μια κοιλότητα στο εσωτερικό του δοντιού ή τερηδόνα. Σε αρχικά στάδια η τερηδόνα δεν γίνεται εύκολα αντιληπτή από εσάς παρά μόνο από τον οδοντίατρο σας.
Το Φθόριο έχει την μοναδική ιδιότητα να κάνει την αδαμαντίνη λιγότερο διαλυτή από τα οξέα των μικροβίων, άρα να αντέχει περισσότερο. Ακόμα, το Φθόριο μπορεί να επιδιορθώσει κάποια μικρή αρχική βλάβη με την επαναμετάλλωση της αδαμαντίνης.

Κυριότεροι τρόποι λήψης Φθορίου

1. Οδοντόκρεμες με Φθόριο (Fluoride). Πρακτικά όλες οι σύγχρονες οδοντόκρεμες περιέχουν φθόριο ή Fluoride, όπως συνήθως αποκαλείται.
2. Στοματικά διαλύματα για πλύσεις και Gel Φθορίου.
3. Ταμπλέτες Φθορίου για παιδιά
4. Φθορίωση από τον οδοντίατρο
5. Από τα τρόφιμα, κυρίως το τσάι (μαύρο ή πράσινο), τα ψάρια (σαρδέλες, σκουμπρί, κολιός) και τα θαλασσινά (γαρίδες).
6. Με την φθορίωση του πόσιμου νερού. Η μέθοδος αυτή δεν εφαρμόζεται στη χώρα μας. Εφαρμόζεται συστηματικά στις Η.Π.Α και τα επιστημονικά δεδομένα δείχνουν μείωση της τερηδόνας στα παιδιά σχολικής ηλικίας κατά 60%.

Σύμφωνα με το τεύχος του Απριλίου 2000 της “Επιθεώρησης της Οδοντιατρικής Ερευνας” (Journal of Dental Research), η χρήση του φθορίου από το 1960 είναι ο πρωταρχικός παράγοντας στην εξοικονόμηση 40 δισεκατομμυρίων δολλαρίων για οδοντιατρικές διαπάνες στις Η.Π.Α., με ετήσιο κόστος για την φθορίωση του νερού 0,50 $ ανά κάτοικο. Το ισόβιο κόστος ανά κάτοικο είναι μικρότερο από το κόστος ενός σφραγίσματος.
Φθορίωση από τον Οδοντίατρο
Η φθορίωση στο οδοντιατρείο γίνεται με την εφαρμογή Gel φθορίου ή βερνικιού φθορίου απευθείας επάνω στα δόντια. Στην περίπτωση του Gel χρησιμοποιείται ειδικός νάρθηκας που γεμιζει ο οδοντίατρος με το Gel και το εφαρμόζει πάνω στα στεγνωμένα δόντια για 2-4 λεπτά.
Στην περίπτωση του βερνικιού, ο οδοντίατρος εφαρμόζει ένα βερνίκι πάνω στα στεγνά δόντια.Το βερνίκι αυτό μένει στην επιφάνεια του δοντιού για περίπου 12-24 ώρες(το μέγιστο).Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα αν καταπιούμε τα υπολλείματα του, αφού είναι ειδικάμελετημένο για την περίπτωση αυτή.
Η προληπτική αυτή θεραπεία είναι κατάλληλη και για παιδιά αλλά και για ενήλικες με αυξημένο δείκτη τερηδόνας, τερηδόνισμό των ριζών ή ευαισθησία των ριζών.
Περιορισμοί – Κίνδυνοι
Το Φθόριο είναι ασφαλές κι αποτελεσματικό όταν χρησιμοποιείται με σωστό τρόπο και δεν γίνονται καταχρήσεις.
Λήψη μεγάλων ποσοτήτων φθορίου από παιδιά οδηγεί συνήθως στην φθορίαση με αποτέλεσμα την εμφάνιση λευκών ή καφετιών κηλίδων στα δόντια. Συνήθως αυτό παρατηρείται σε παιδιά που τρώνε την οδοντόκρεμα η κάνουν κατάχρηση άλλων σκευασμάτων φθορίου.
Στους ενήλικες η υπερβολική λήψη φθορίου θα οδηγήσει σε αλλοιώσεις στα οστά, τα οποία γίνονται πιο εύθραυστα. Σε προχωρημένες καταστάσεις έχουμε δυσκολία στην κίνηση, παραμορφωμένα οστά και αυξημένα κατάγματα.

Σωστή Χρήση

1. Η ποσότητα της οδοντόκρεμας που βάζουμε στην οδοντόβουρτσα να μην υπερβαίνει το μέγεθος ενός μπιζελιού. Η ποσότητα αυτή αρκεί, δεν χρειάζεται περισσότερη. Εξάλλου το καθάρισμα των δοντιών γίνεται κατά κύριο λόγο από τη μηχανική δράση της οδοντόβουρτσας κι εξαρτάται από την επιδεξιότητα μας στο χειρισμό της.
2. Ποτέ να μην δίνετε στοματικά διαλύματα με φθόριο σε παιδιά γιατί υπάρχει αυξημένος κίνδυνος κατάποσης. Γενικά τα στοματικά διαλύματα, με ή χωρίς φθόριο, προορίζονται για χρήση από ενήλικες.
3. Παιδιά κάτω των έξι ετών θα πρέπει να βουρτσίζουν τα δόντια τους ενώ οι γονείς είναι παρόντες, ώστε να ελέγχουν κατά πόσο το βούρτσισμα γίνεται σωστά. Οι γονείς θα πρέπει να προσέχουν ώστε τα παιδιά να μην καταπίνουν την οδοντόκρεμα και να ξεπλύνουν το στόμα τους καλά μετά το βούρτσισμα.
4. Στα παιδιά κάτω των 3 ετών το βούρτσισμα θα πρέπει να γίνεται από τον γονέα με σκέτη την οδοντόβουρτσα, χωρίς καθόλου οδοντόκρεμα.

Συμπληρωματική Χορήγηση Φθορίου σε παιδιά

Σύμφωνα με την Ελληνική Παιδοδοντική Εταιρία, στα παιδιά μπορούν να χορηγούνται δισκία φθορίου, ώστε να επιτυγχάνεται μεγαλύτερος βαθμός πρόληψης στον αγώνα κατά της τερηδόνας. Η συνιστώμενη δοσολογία είναι:

– Παιδιά 6 μηνών ως 2 ετών: 1 δισκίο των 0,25 mg F ανά ημέρα
– Παιδιά 3 ετών ως 6 ετών: 1 δισκίο των 0,50 mg F ανά ημέρα ή 2 δισκία των 0,25 mg F ανά ημέρα
– Παιδιά μεγαλύτερα των 6 ετών μέχρι τα 16 έτη: 1 δισκίο του 1,00 mg F ανά ημέρα ή 2 δισκία των 0,50 mg F ανά ημέρα.

Σφράγισμα δοντιού

Το σφράγισμα (έμφραξη) αποκαθιστά την κατεστραμμένη (εξαιτίας της τερηδόνας ή κάποιου ατυχήματος) οδοντική ουσία της μύλης του δοντιού .
Σφράγισμα Αμαλγάματος
Σφράγισμα Αμαλγάματος
Το ασημένιο-επαργυρωμένο (μαύρο) σφράγισμα είναι φτιαγμένο από αμάλγαμα – μια μίξη υδραργύρου με άλλα μέταλλα, όπως άργυρος, κασσίτερος και χαλκός. Αυτά τα μέταλλα, είναι πολύ ανθεκτικά και είναι τα ιδανικά για τα οπίσθια δόντια, οπου οι δυνάμεις της μάσησης είναι πολύ δυνατές. Η χρήση τέτοιου είδους σφραγισμάτων στη σύγχρονη οδοντιατρική είναι περιορισμένη.
Η ακρυλική ρητίνη, η υαλοιονομερής κονία και τα σύνθετα συστατικά είναι διαφορετικοί τύποι λευκού σφραγίσματος. Σε αντίθεση με το ασημένιο-επαργυρωμένο σφράγισμα (αμάλγαμα), το λευκό σφράγισμα συγκολλείται στις εσοχές του δοντιού και έτσι γίνεται πιο αποτελεσματικό στην επιδιόρθωση των προσθίων δοντιών, τα οποία μπορεί να είναι ραγισμένα, σπασμένα, τερηδονισμένα ή φθαρμένα-διαβρωμένα. Οι τελευταίας γενιάς ρητίνες μπορούν να επιδιορθώσουν και καταστροφές των οπισθίων δοντιών. Επίσης μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να καλύψουν σημάδια ή δυσχρωμίες τα οποία είναι αδύνατο να απομακρυνθούν με την χρήση της οδοντόβουρτσας. Τα λευκά σφραγίσματα διαθέτουν χρωματολόγιο, ώστε είναι δυνατή η προσαρμογή στο χρώμα των φυσικών σας δοντιών.

Λευκά σφραγίσματα
Σφράγισμα ρητίνης
Σφράγισμα ρητίνης
Ο οδοντίατρος, αν χρειαστεί, αναισθητοποιεί την περιοχή γύρω από τα δόντια με ένεση (τοπική αναισθησία).
Αφαιρεί την τερηδόνα, μαζί με οποιοδήποτε παλιό σφράγισμα. Αμέσως μετά, ακολουθεί η έκπλυση του δοντιού με υπόθερμο νερό και στεγνώμα με αέρα (ο οδοντίατρος θα κρατάει κάτι το οποίο μοιάζει με νεροπίστολο ή αεροσύριγγα).
Ένα ήπιο οξύ επαλείφεται για να δημιουργήσει μικροσκοπικά αυλάκια (αδροποιήσει) στην επιφάνεια του δοντιού. Μετά γίνεται έκπλυση και θα στέγνωμα ξανά. Η αδροποίηση βοηθάει στην καλύτερη συγκόλληση του σφραγίσματος, καθώς δημιουργώντας τα μικροσκοπικά αυλάκια αυξάνεται η επιφάνεια του δοντιού που έρχεται σε επαφή με τον συγκολλητικό παράγοντα.
Ένα στρώμα συγκολλητικού παράγοντα τοποθετείται στην κοιλότητα και δρα σαν κονία (κόλα) για την καλύτερη συγκράτηση του σφραγίσματος στη θέση του.Υπάρχει περίπτωση να τοποθετηθεί και ένα ουδέτερο στρώμα για περισσότερη προστασία του πολφού. Για τη σκλήρυνση αυτών τών υλικών χρησιμοποιείται ο φωτοπολυμερισμός (θεραπευτικό φως υπεριώδους ακτινοβολίας).
Το σφράγισμα τοποθετείται στην κοιλότητα, διαμορφώνεται και μετά φωτοπολυμερίζεται. Ακολουθούν η στίλβωση και η λείανση του σφραγίσματος.
Τα θετικά από τα λευκό σφραγίσματα (ρητίνη) είναι τα εξής:
1) Δεν χρειάζεται κοπή υγιούς οδοντικής ουσίας καθώς η συγκράτηση είναι μικρομηχανική, σε αντίθεση με τα μαύρα (αμάλγαμα), που συγκρατούντε μέσα στο στόμα λόγω σχήματος της κοιλότητας και επομένως θα πρέπει να κοπεί υγιής οδοντική ουσία για την επίτευξη του σχήματος.
2) Είναι σαφώς καλύτερα αισθητικά.
3) Μπορούν να επισκευαστούν εύκολα σε περίπτωση μικροσπασίματος
4) Με κατάλληλη τεχνική μπορούν να αποδώσουν πιστά τη μορφολογία του δοντιού και να κατανείμουν τις δυνάμεις σωστότερα.
5) Τα σφραγίσματα τελευταίας γενιάς αντέχουν τις δυνάμεις της μάσησης με επιτυχία.
6) Μπορείτε να φάτε αμέσως μετά (καλό είναι να αποφεύγονται οι ξηροί καρποί την πρώτη μέρα)
7) Είναι βιοσυμβατά και δεν προκαλούν τη νέκρωση του πολφού
Τα αρνητικά από το λευκό σφράγισμα (ρητίνη) είναι τα εξής:
1) Απαιτείται περισσότερος χρόνος και πιο λεπτομερής κατασκευή από την πλευρά του οδοντιάτρου. Αν και τα σύγχρονα μηχανήματα και υλικά που κυκλοφορούν στην αγορά, καθώς και οι εξελιγμένες συσκευές πολυμερισμού, έχουν βοηθήσει στο να ελαχιστοποιήσουν τη χρονική διαφορά.

Στοματική υγεία και καρδιακά νοσήματα

Οι φλεγμονές των ούλων και οι καρδιαγγειακές παθήσεις. Οι φλεγμονές των ούλων είναι από τις πιο συχνές παθήσεις στον άνθρωπο. Οι περισσότεροι που πάσχουν από νοσήματα των ούλων δεν το γνωρίζουν αλλά και συχνά δεν θερα- πεύονται σωστά. Οι δυο πιο σημαντικές φλεγμονές είναι η ουλίτιδα και η περιοδοντίτιδα. Και οι δυο προκαλούνται από την μικροβιακή οδοντική πλάκα, που είναι ένα λευκό-κίτρινο, κολλώδες στρώμα μικρόβιων το οποίο σχηματίζεται πάνω στα δόντια και το οποίο μπορεί να ενασβεστιοποιηθεί και να μετατραπεί σε πέτρα (τρυγία). Αν παραμεληθεί η καθημερινή υγιεινή του στόματος τότε τα μικρόβια αυτά πολλαπλασιάζονται και προκαλούν αρχικά μια επιφανειακή μόλυνση των ούλων που ονομάζεται ουλίτιδα. Ουλίτιδα έχει το 90% των ανθρώπων από την παιδική ακόμα ηλικία.

Όταν η ουλίτιδα παραμείνει για μεγάλο χρονικό διάστημα αθεράπευτη ή δεν αντιμετωπιστεί σωστά τότε μετεξελίσσεται σε περιοδοντίτιδα. Η περιοδοντίτιδα είναι μια σοβαρότερης μορφής μόλυνση η οποία προσβάλει τα ούλα και το οστό που στηρίζει τα δόντια. Η τελική συνέπεια της περιοδοντίτιδας είναι η ολοκληρωτική καταστροφή των ιστών γύρω από τα δόντια με αποτέλεσμα αυτά να κουνιούνται και τελικά να πέφτουν. Περίπου 10-15 τοις εκατό των ενήλικων έχει έντονο πρόβλημα περιοδοντίτιδας και χρειάζεται ειδική θεραπεία για την αντιμετώπιση αυτής της μόλυνσης. Τα γνωρίσματα της περιοδοντίτιδας είναι ούλα πρησμένα και χαλαρά που ματώνουν εύκολα κατά το πλύσιμο ή τη μάσηση, δόντια που έχουν αρχίσει να κουνιούνται ή να μετακινούνται και να δημιουργούνται διαστήματα. Τα ούλα μπορεί να υποχωρούν και οι ρίζες των δοντιών να αποκαλύπτονται με αποτέλεσμα την ευαισθησία των δοντιών και μια αντιαισθητική εμφάνιση του στόματος. Πύον μπορεί να δημιουργείται μέσα στα ούλα και να παροχετεύεται στο στόμα γύρω από τα δόντια ή να δημιουργεί αποστήματα. Τα περισσότερα από αυτά τα συμπτώματα όμως, δεν είναι ορατά μέχρις ότου το νόσημα είναι σε αρκετά προχωρημένο στάδιο. Γι’αυτό το λόγο πρέπει να γίνονται τακτικοί έλεγχοι της υγείας των ούλων και αποτελεσματική θεραπεία των νοσημάτων αυτών από τον περιοδοντολόγο (οδοντίατρος ειδικευμένος στα νοσήματα των ούλων) ή τον γενικό οδοντίατρο.

Σχέση με καρδιαγγειακές παθήσεις.
Τα τελευταία δέκα περίπου χρόνια γίνονται έρευνες οι οποίες έχουν συνδέσει την περιοδοντίτιδα με αλλά νοσήματα του οργανισμού όπως με τις καρδιαγγειακές παθήσεις, τις επιπλοκές της εγκυμοσύνης, τα πνέυμονο-αναπνευστικά νοσήματα, το σακχαρώδη διαβήτη και αλλά. Ο συσχετισμός αυτός φαίνεται αναμενόμενος αν αναλογιστεί κανείς ότι η μολυσμένη επιφάνεια που συνιστούν τα ούλα ενός ασθενή με βαριά περιοδοντίτιδα μπορεί να φτάσει τα 50-70 τετραγωνικά εκατοστά, περίπου δηλαδή το εμβαδόν που έχουν οι παλάμες των δυο χεριών.
Οι περισσότερες μελέτες που έχουν γίνει μέχρι σήμερα αφορούν τη σχέση της περιοδοντίτιδας με τα καρδι- αγγειακά νοσήματα. Έχει διαπιστωθεί ότι η στοματική υγεία ασθενών με οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου είναι σημαντικά χειρότερη από ότι σε υγιείς ανθρώπους, καθώς επίσης και το ότι η στοματική υγειά είναι ένας παράγοντας κίνδυνου για θνησιμότητα από καρδιαγγειακά νοσήματα. Η μόλυνση αυτή των ούλων μπορεί να επηρεάσει τη δημιουργία αθηροματικών πλακών και να οδηγήσει σε μια πιθανή μελλοντική εμφάνιση οξέων συμβαμάτων όπως το έμφραγμα του μυοκαρδίου και το εγκεφαλικό επεισόδιο. Διαφορετικά κριτήρια καρδιαγγεια-κής νόσου όπως για παράδειγμα, καρδιακό και εγκεφαλικό ισχαιμικό επεισόδιο, θανατηφόρο ή μη θανατηφόρο έμφραγμα του μυοκαρδίου έχουν χρησιμοποιηθεί, καταλήγοντας σε κοινό συμπέρασμα, ότι δηλαδή τα νοσήματα των ούλων επιβαρύνουν την εξέλιξη των ασθενειών της καρδιάς και των αιμοφόρων αγγείων. Επίσης το πάχος της καρωτίδας, το οποίο αντιπροσωπεύει και το βαθμό αθηροσκλήρυνσης στην αρτηρία αυτή, αυξάνεται με την αύξηση της βαρύτητας της περιοδοντικής φλεγμονής. Μελέτες αναφέρουν ότι άτομα με ήδη εγκατεστημένη περιοδοντίτιδα είχαν 25% περισσότερο κίνδυνο να εμφανίσουν στεφανιαία νόσο σε σύγκριση με από ανθρώπους με υγιές περιοδόντιο, ενώ άλλοι ερευνητές έχουν αναφέρει ότι το ποσοστό αυτό μπορεί να κυμαίνεται από 20% έως και 80%. Είναι σημαντικό να προσθέσουμε ότι τα αποτελέσματα αυτά είναι ανεξάρτητα άλλων γνωστών επιβαρυντι- κών για καρδιοαγγειακά νοσήματα παραγόντων όπως το κάπνισμα, η ηλικία, η συγκέντρωση λιπιδίων, χοληστερίνης και τριγλυκεριδίων στο αίμα, η κοινωνική τάξη και ο τρόπος ζωής, ο διαβήτης. Αυτό σημαίνει ότι οι βλαβερές επιδράσεις της περιοδοντίτιδας οφείλονται αποκλειστικά και μόνο σε αυτήν. Πρέπει βέβαια να αποσαφηνιστεί ο μηχανισμός μέσω του οποίου επηρεάζει η μόλυνση των ούλων την γενική υγειά και ειδικότερα τα νοσήματα της καρδιάς και των αγγείων. Διάφοροι τέτοιοι μηχανισμοί έχουν ερευνηθεί και η εξέταση τους συνεχίζεται ακόμη. Είναι πάντως σαφές ότι στα άτομα με περιοδοντίτιδα τα μικρόβια της οδοντικής πλάκας αλλά και οι τοξικές ουσίες που αυτά παράγουν, περνούν μέσω των ματωμένων και εξελκωμένων ούλων στην κυκλοφορία του αίματος και προκαλούν επαναλαμβανόμενα παροδικά επεισόδια βακτηριαιμίας. Μέσω της κυκλοφορίας του αίματος μπορούν άμεσα να επιδράσουν στο τοίχωμα των αγγείων, στις ήδη υπάρχουσες αθηροματικές βλάβες καθώς και στο υπόλοιπο σώμα. Επίσης η περιοδοντίτιδα προκαλεί την παραγωγή συγκεκριμένων ουσιών από των ανθρώπινο οργανισμό οι οποίες με τη σειρά τους παίζουν αρνητικό ρόλο στην εξέλιξη άλλων νοσημάτων. Γίνεται όλο και πιο φανερό ότι η στοματική υγεία επιδρά στην γενική υγεία του οργανισμού και ότι πρέπει να λαμβάνει ιδιαίτερη προσοχή. Ο Ιπποκράτης είχε ήδη κάνει αυτό τον συσχετισμό από το 400 π.Χ. Τα ερωτήματα είναι ακόμη πολλά αλλά οι υπάρχουσες ενδείξεις δεν μπορούν να παραμεληθούν. Η έγκαιρη διάγνωση και η σωστή θεραπεία των ασθενειών των ούλων συμβάλουν στην διατήρηση όχι μόνο ενός υγιούς στόματος αλλά και της γενικότερης υγείας του οργανισμού.

Στεφάνες και γέφυρες

Τι είναι στεφάνη(θήκη) και τι γέφυρα?

Οδοντιατρικές στεφάνες (θήκες) και γέφυρες


Οι οδοντιατρικές γέφυρες και οι στεφάνες έχουν αρκετές χρήσεις σήμερα. Για παράδειγμα, όταν χάνεις ένα δόντι για τον ένα ή τον άλλο λόγο, αυτό το κενό πρέπει να καλυφθεί. Από την μία πλευρά αυτό πρέπει να γίνει γιατί είναι αντιαισθητικό να λείπει ένα δόντι από το χαμόγελό σου και από την άλλη πρέπει να αποκατασταθεί το κενό γιατί αλλιώς τα παρακείμενα δόντια θα αρχίσουν να στραβώνουν για να καλύψουν το κενό με αποτέλεσμα να δημιουργούνται πρόσθετα προβλήματα στην οδοντοστοιχία μας.
Υπάρχουν δύο τρόποι να καλυφθεί το κενό. Ο ένας είναι με μία γέφυρα η οποία αποτελείται από οδοντιατρικές στεφάνες (θήκες) και η άλλη είναι με ένα εμφύτευμα.
Επίσης αν το χαμόγελό σας δεν σας ικανοποιεί ή είναι ανιταισθητικό ή τέλος πάντων θέλετε να αλλάξετε κάτι στην εμφάνιση του χαμόγελού σας, τότε οι οδοντιατρικές στεφάνες ή οι γέφυρες – ανάλογα με την περίπτωση – μπορούν να σας βοηθήσουν.
Για αρχή ας ορίσουμε τί είναι μία οδοντιατρικές στεφάνη και τί μία οδοντιατρική γέφυρα: οδοντιατρική στεφάνη είναι μία καλύπτρα τεχνητή η οποία καλύπτει εξ’ολοκλήρου το δόντι – οδοντιατρική γέφυρα είναι το σύνολο από στεφάνες οι οποίες καλύπτουν ένα κενό όπως ακριβώς ενώνει μία γέφυρα το κενό στον δρόμο, δηλαδή ενώνουν το προηγούμενο από το κενό δόντι με το δόντι μετά το κενό.
Στεφάνες ζιρκονίας αριστερά και μεταλλοκεραμική στεφάνη δεξιά
Υπάρχουν αρκετά είδη οδοντιατρικών στεφανών και γεφυρών: μεταλλικές στεφάνες και γέφυρες, μεταλλο-ακρυλλικές στεφάνες και γέφυρες, μεταλλο-κεραμικές στεφάνες και γέφυρες, ολοκεραμικές στεφάνες και γέφυρες, και στεφάνες και γέφυρες από ζιρκονία οι οποίες και είναι ότι καλύτερο έχει να προσφέρει η τεχνολογία στην οδοντιατρική σήμερα.
Βέβαια όλοι αυτοί οι όροι περισσότερο μπερδεύουν παρά βοηθάνε την κατάσταση έτσι δεν είναι;
Για αυτό ας πάρουμε κάθε είδος οδοντιατρικής στεφάνης και γέφυρας ξεχωριστά και ας δούμε για τί χρησιμεύει η καθεμία.
Οδοντιατρικές μεταλλικές στεφάνες και γέφυρες
Οι μεταλλικές στεφάνες δεν χρησιμοποιούνται πλέον στην οδοντιατρική καθώς είναι αντιαισθητικές αν και είναι αρκετά ανθεκτικές. Χρησιμοποιούνται μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις όταν παραδείγματος χάριν δεν μπορεί να τοποθετηθεί κανένα α΄λλο είδος στεφάνης ή αν δεν μπορεί ο ασθενής να πληρώσει για κάποιο άλλο είδος στεφάνης ή γέφυρας μιάς και οι μεταλλικές γέφυρες και στεφάνες είναι και πολύ οικονομικές.
Οδοντιατρικές μεταλλοακρυλλικές στεφάνες και γέφυρες
Οι μεταλλο ακρυλλικές στεφάνες και γέφυρες χρησιμοποιούνται ακόμα και σήμερα στην οδοντιατρική παρόλα τα μειονεκτήματα που έχουν. Οι στεφάνες αυτές είναι μεταλλικές στο εσωτερικό και έχουν πλαστική επικάλυψη στην εξωτερική πλευρά (αυτή που φαίνεται στο στόμα). Η εμφάνισή τους είναι αρκετά καλή, δεν είναι ακριβές, τότε πού είναι το πρόβλημα;
Το πρόβλημα είναι ότι δεν αντέχουν στον χρόνο. Και θα εξηγήσω τί ακριβώς εννοώ με αυτό. Πρώτον το ακρυλλικό με τον χρόνο διαβρώνεται το χρώμα δεν παραμένει σταθερό και σταδιακά ελευθερώνεται μία ιδιαίτερη γεύση στο στόμα (καθόλου ευχάριστη).
Ο συνδεσμος μεταξύ του μετάλλου και του ακρυλλικού πλαστικού δεν είναι χημικός αλλά καθαρά μηχανικός που σημαίνει ότι δεν υπάρχει κάποιος σταθερός δεσμός μεταξύ του μετάλλου και του πλαστικού και πολλλές φορές το ακρυλλικό αυτό ξεφλουδίζει και φεύγει αφήνωντας ένα καθόλου όμορφο «παράθυρο» στο δόντι σας.
Οδοντιατρικές μεταλλο κεραμικές στεφάνες και γέφυρες
Οι μεταλλοκεραμικές στεφάνες και γέφυρες χρησιμοποιούνται ευρέως στην οδοντιατρική σήμερα. Οι στεφάνες αυτές αποτελούνται από ένα μεταλλικό πυρήνα ο οποίος καλύπτεται εξολοκλήρου από πορσελάνη. Το αποτέλεσμα είναι πολύ καλό θα έλεγα. Ο δεσμός μεταξύ του μετάλλου και της πορσελάνης είναι χημικός και κρατάει αρκετά καλά.
Η αντοχή της πορσελάνης δεν είναι βέβαια ίδια με αυτή της αδαμαντίνης (του φυσικού δοντιού δηλαδή) αλλά σε κανονικές συνθήκες είναι ικανοποιητική.
Μειονεκτήματα της μεταλλο κεραμικής στεφάνης είναι βέβαια αυτή η ιδιότητά της να μην μπορεί να αντέξει στην υπερβολική πίεση και αν για παράδειγμα προσπαθήσετε να σπάσετε το κέλυφος από ένα φουντούκι ή ένα αμύγδαλο (ναι συμβαίνει) το πιό πιθανό είναι να σπάσει η πορσελάνη.
Δυστυχώς εκτεταμένες ζημιές στην πορσελάνη δεν διορθώνονται εύκολα και βέβαια ας μην ξεχνάμε και το επιπλέον κόστος για μία μεταλλοκεραμική στεφάνη ή γέφυρα από μία μεταλλο ακρυλλική.
Μεταλλοκεραμική θήκη πάνω σε μοντέλο
Οδοντιατρικές ολοκεραμικές στεφάνες και γέφυρες
Αν και οι μεταλλοκεραμικές θήκες είναι πολύ διαδεδομένες, δεν παύουν να μην μπορούν να αποδώσουν την αισθητική ενός φυσικού δοντιού. Οποιοσδήποτε μπορεί να διακρίνει άν έχετε μία μεταλλοκεραμική στεφάνη ή γέφυρα στο στόμα σας.
Αυτό συμβαίνει διότι ο μεταλλικός πυρήνας στις στεφάνες αυτές τις εμποδίζει να έχουν μία καλή αισθητική. Το μέταλλο είναι γκρίζο προς το μαύρο χρώμα και η πορσελάνη που τοποθετείται για να καλύψει το χρώμα δεν αφήνει το φώς να διαπεράσει την στεφάνη όπως γίνεται στα φυσικά δόντια.
Σήμερα όμως η τεχνολογία μας δίνει τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουμε ολοκεραμικές στεφάνες και γέφυρες, δηλαδή στεφάνες και γέφυρες χωρίς μέταλλικό πυρήνα.
Αυτές οι στεφάνες και γέφυρες δείχνουν πολύ φυσικές σχεδόν δεν μπορείς να δείς την διαφορά με τα φυσικά δόντια. Δυστυχώς αν και η τεχνολογία μας δίνει αυτήν την δυνατότητα υπάρχουν περιορισμοί. Δεν μπορεί η καθαρή πορσελάνη να αντέξει μεγάλη πίεση για αυτό και δεν χρησιμοποιείται σε μεγάλες γέφυρες ή σε οπίσθια δόντια γιατί απλούστατα θα σπάσει και δεύτερον το κόστος είναι σχεδόν διπλάσιο από αυτό της μεταλλοκεραμικής θήκης.
Γέφυρα ζιρκονίας πάνω σε μοντέλο
Οδοντιατρικές στεφάνες και γέφυρες από ζιρκονία
Η τελευταία λέξη της τεχνολογία στην οδοντιατρική σήμερα είναι η ζιρκονία.

Η ζιρκονία είναι πολύ ανθεκτική στην πίεση και πορεί να χρησιμοποιηθεί χωρίς πρόβλημα σε μεγάλες γέφυρες και σε οπίσθια δόντια, η αισθητική της είναι σχεδόν τέλεια. Το μυστικό είναι ότι η ζιρκονία έχει λευκό χρώμα και επιτρέπει το φώς να περάσει μέσα από την πορσελάνη.
Το οπτικό αποτέλεσμα είναι φυσικότατο! Βέβαια όλα τα καλά πράγματα έχουν την τιμή τους και η τιμή της ζιρκονίας είναι ακόμα πιό ακριβή από αυτή της ολοκεραμικής στεφάνης. Εδώ ισχύει το ρητό: ότι πληρώσεις παίρνεις… Αλλά αν θέλετε το καλύτερο τότε μην ψάχνετε άλλο.
Στεφάνες (γέφυρα) ζιρκονίας
Βέβαια μετά από όλα τα παραπάνω γεννιέται το δίλλημα: ποιά στεφάνη είναι η κατάλληλη;
Στο άρθρο αυτό πήρατε πληροφορίες για όλα τα είδη οδοντιατρικών στεφανών και γεφυρών, οπότε εσείς θα διαλέξετε ποιά στεφάνη είναι η κατάλληλη για εσάς.

Σκουλαρίκι στη γλώσσα

Λονδίνο — Τα άτομα που φορούν σκουλαρίκι στη γλώσσα αναπτύσσουν κενά μεταξύ των μπροστινών δοντιών, ως αποτέλεσμα του παιχνιδιού που κάνουν με το σκουλαρίκι, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Journal of Clinical Orthodontics.
Ειδικοί του Πανεπιστημίου του Μπάφαλο εξηγούν ότι εκτός από την ανάγκη κοσμετικών επεμβάσεων για την αποκατάσταση των οδοντικών κενών, τα άτομα κινδυνεύουν επίσης να εκδηλώσουν λοιμώξεις.
Στην μελέτη αναφέρεται η περίπτωση ενός ασθενή που χρειαζόταν να φορέσει σιδεράκια για την διόρθωση του κενού μεταξύ των δοντιών.
Οι επιστήμονες εξηγούν ότι όσοι έχουν σκουλαρίκι στη γλώσσα τείνουν να πιέζουν το σκουλαρίκι προς τα δόντια και ασυνείδητα δημιουργούνται κενά και άλλα προβλήματα.
Ειδική μνεία κάνει η Δρ Σαουσαν Ταμπαα στην περίπτωση μιας 26χρονης ασθενούς που δεν είχε κενό μεταξύ των δοντιών της πριν αποφασίσει να φορέσει σκουλαρίκι στη γλώσσα της.

Μετά από επτά χρόνια, δημιουργήθηκε κενό μεταξύ των δύο μπροστινών δοντιών της άνω γνάθου, επειδή όπως παραδέχθηκε η ίδια, συχνά πίεζε το μεταλλικό σκουλαρίκι ανάμεσα στα δόντια της.
Η ερευνήτρια εξηγεί ότι το τρύπημα της γλώσσας μπορεί να συντελέσει και σε σοβαρότερες βλάβες, καθώς έχει ήδη ενοχοποιηθεί για αιμορραγίες, μολύνσεις, τραυματισμούς των ούλων και αποστήματα στον εγκέφαλο.

Προληπτικές καλύψεις οπών και σχισμών

Η ανατομικότητα των πίσω δοντιών (γομφίων και προγομφίων) χαρακτηρίζεται από βαθιές αυλακώσεις, οπές και σχισμές, στο βάθος των οποίων κατακρατούνται τροφές και μικρόβια που δύσκολα απομακρύνονται ακόμα και με το πιο επιμελές βούρτσισμα, ιδιαίτερα μετά την κατανάλωση κολλωδών τροφών. Αυτό συμβαίνει τόσο στα νεογιλά όσο και στα μόνιμα δόντια και είναι το συνηθέστερο σημείο από το οποίο αρχίζει η τερηδόνα των μασητικών επιφανειών ( των επιφανειών με τις οποίες λειώνουμε την τροφή μας). Είναι επίσης το σημείο από το οποίο εξελίσσεται η αρχόμενη τερηδόνα σε βάθος και πλάτος γιατί είναι το σημείο με την πιο λεπτή αδαμαντίνη.

Ένα πολύ αποτελεσματικό μέτρο προστασίας για την πρόληψη της μασητικής τερηδόνας στα παιδιά είναι οι καλύψεις των Οπών και Σχισμών (ΚΟΣ), γνωστές με τον διεθνή όρο Sealants. Η μέθοδος ΚΟΣ αφορά στην ενσωμάτωση ρητίνης σε υγρή μορφή στην μασητική επιφάνεια του δοντιού και κυρίως στο βάθος των οπών και των σχισμών όλων των μονίμων δοντιών των παιδιών και όσων νεογιλών θεωρούνται υψηλού κινδύνου στην τερηδόνα. Η επικάλυψη αυτή κάνει πιο λεία και στιλπνή την μασητική επιφάνεια του δοντιού με αποτέλεσμα οι τροφές και τα μικρόβια να γλιστρούν και να απομακρύνονται εύκολα. Τα δόντια τα οποία έχουν δεχτεί αυτήν την επικάλυψη μπορούν να έχουν ισόβια προστασία.
Η τεχνική εφαρμογής των ΚΟΣ είναι απλή, σύντομη και ανώδυνη, δεν χρειάζεται αναισθησία, δεν γίνεται αφαίρεση οδοντικού ιστού, δεν χρησιμοποιείται τροχός και έτσι δεν θίγεται καθόλου η ακεραιότητα του δοντιού. Παρέχει 100% προστασία από την τερηδόνα εφόσον έχει εφαρμοστεί σωστά από τον οδοντίατρο (με πλήρη απομόνωση του δοντιού από την υγρασία σάλιου και νερού) και εφόσον το παιδί δεν επιδίδεται σε έντονα τερηδονογόνο δίαιτα.

Ουλίτιδα και θεραπεία

Οι παθήσεις των ούλων, (ουλιτιδα ή περιοδοντίτιδα), ξεκινούν με την εμφάνιση ενος απλού ερεθισμού στα ούλα, άν όμως δεν θεραπευτούν έγκαιρα μπορούν να επηρεάσουν και σταδιακά να καταστρέψουν τους ιστούς που επριβάλλουν και στηρίζουν τα δόντια.

Οι παθήσεις των ούλων είναι μολύνσεις των περιοδοντικών ιστών, δηλαδή των ούλων, των συνδετικών ιστων ή/και των οστών των γνάθων.
Η ουλίτιδα και η περιοδοντίτιδα είναι οι δύο κύριες μορφές παθήσεων των ούλων.
Χωρίς την έγκαιρη και σωστή θεραπεία τους, τα δόντια θα χάσουν την στήριξη τους και είτε θα πέσουν είτε θα χρειαστεί η εξαγωγή τους απο τον οδοντίατρο.
Αν η περιοδοντική νόσος αντιμετωπιστεί στα αρχικά της στάδια μπορεί εύκολα να θεραπευθεί, για αυτό είναι σημαντικό να επισκεφθείτε τον οδοντίατρο σας μόλις παρατηρήσετε τα πρώτα συμπτώματα ουλίτιδας.

Τα αίτια των περιοδοντικών παθήσεων

Η συγκέντρωση μικροβιακής πλάκας και τρυγίας (πέτρας) είναι η συνήθης αιτία της ουλίτιδας, και σχεδόν πάντα είναι αποτέλεσμα ανεπαρκούς στοματικής υγιεινής.
Αν το ανεπαρκές βούρτσισμα των δοντιών επιτρέψει την υπερανάπτυξη της πλάκας, συμβαίνουν σημαντικές αλλαγές στην σύνθεση της που έχουν σαν αποτέλεσμα την υπερίσχυση Gram- βακτηρίων που είναι υπεύθυνα για την πρόκληση φλεγμονών.
Τα βακτήρια εισβάλλουν στούς χώρους ανάμεσα στα δόντια και τα ούλα και μολύνουν τους περιοδοντικούς ιστούς. Τα μικρόβια που αποτελούν πλέον την οδοντική πλάκα με τον μεταβολισμό τους απελευθερώνουν τοξίνες, ενεργοποιώντας τον ανοσοποιητικό μηχανισμό του σώματος, που αρχίζει να παράγει ουσίες για να αμυνθεί έναντι των βακτηρίων.
Οι αμυντικοί αυτοί παράγοντες, για να προσβάλλουν και εξουδετερώσουν την μόλυνση, επιτίθενται στα μολυσμένα κύτταρα των περιοδοντικών ιστών. Το αποτέλεσμα είναι η βαθμιαία καταστροφή των μολυσμένων ούλων, συνδετικού ιστού και οστού
Τα βακτήρια που κυρίως σχετίζονται με τις παθήσεις των ούλων είναι: Actinobacillus (A.) actinomycetemcomitans and Porphyromonas (P.) gingivalis. Αλλα εμπλεκόμενα βακτήρια είναι : Bacteroides (B.) forsythus , T. denticola, T. sokranskii and P. intermedia.

Συμπτώματα και σημεία ουλίτιδας και περιοδοντίτιδας
Πολλοί ασθενείς επισκέπτονται τον οδοντίατρο τους με περοδοντικές παθήσεις που βρίσκονται ήδη σε προχωρημένο στάδιο, διότι πολλοί δεν γνωρίζουν πως να αναγνωρίσουν μια περιοδοντική νόσο στο αρχικό της στάδιο.
Υπάρχουν ορισμένα χαρακτηριστικά συμπτώματα που μπορούν να μας βοηθήσουν για την έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση τών προβλημάτων των ούλων:

  1. Αιμορραγία των ούλων κατα το βούρτσισμα ή τη χρήση οδοντικού νήματος
  2. Κόκκινα, ευαίσθητα, ερεθισμένα ή πρησμένα ούλα
  3. Απώλεια της πρόσφυσης των ούλων απο τα δόντια – δημιουργία θυλάκων
  4. Υφίζηση (υποχώρηση) των ούλων
  5. Ευαισθησία των δοντιών ή πόνος κατα την μάσηση
  6. Επίμονη άσχημη αναπνοή ή άσχημη γεύση στο στόμα
  7. Αυξημένη κινητικότητα των δοντιών
  8. Εμφάνιση πύον ανάμεσα σε δόντια και ούλα

Η εμφάνιση πόνου είναι πολύ σπάνια σύμπτωμα στις παθησεις των ούλων, και αυτό εξηγεί σε ένα βαθμό γιατί πολλοί ασθενείς δεν δίνουν την απαραίτητη σημασία στο πρόβλημα. Πολλοί επίσης αγνοούν τα συμπτώματα της ουλιτιδας θεωρώντας εσφαλμένα ότι κάποια απο αυτά, πχ. το πρήξιμο ή το ματωμα των ούλων, είναι φυσιολογικά.

Ουλίτιδα
Η μικροβιακή πλάκα παράγει τοξίνες που ερεθίζουν τους ιστούς των ούλων. Ουλίτιδα είναι η φλεγμονή των ούλων και χαρακτηρίζεται απο ερυθρότητα, πρήξιμο και μερκές φορές μάτωμα των ούλων κατα το βούρτσισμα. Τα ούλα αρχίζουν να υποχωρούν και να ματώνουν, χάνοντας την πρόσφυση τους με τα δόντια και αφήνοντας εκτεθιμένο μεγαλύτερο τμήμα της μύλης ή και τμήμα της ρίζας του δοντιού.
Σε αυτό το αρχικό στάδιο της ουλίτιδας, οι βλάβες μπορούν να αντιστραφούν με σωστή στοματική υγιεινή. Δεν έχουν συμβεί ακόμη μόνιμες βλάβες στους συνδετικούς ιστούς ή το οστό οι οποίες να απαιτούν περιοδοντική θεραπεία.

Περιοδοντίτιδα
Τα βακτήρια της πλάκας αρχίζουν να εισχωρούν ανάμεσα στα δόντια και τα ούλα, όπου το περιβάλλον ευνοεί την ανάπτυξη αναερόβιων μικροβίων κάτω απο την επιφάνεια των ούλων. Περιοδοντικοί θύλακοι αρχίζουν να σχηματίζονται κάτω απο την γραμμή των ούλων. Ο συνδετικός ιστός και το οστό που περιβάλλει το δόντι μολύνεται. Οι βακτηριακές τοξίνες αλλά και τα αμυντικά ένζυμα του ανοσοποιητικού συστήματος που μάχονται την μόλυνση, αρχίζουν να καταστρέφουν τους περιοδοντικούς ιστούς που συγκρατουν τα δόντια στη θέση τους.
Σε αυτό το στάδιο, οι περιοδοντικοί ιστοί υφίστανται μόνιμες βλάβες. Η περιοδοντική θεραπεία και βελτιωμένη στοματική υγιεινή μπορούν να αποτρέψουν περαιτέρω βλάβες.

Προχωρημένη περιοδοντίτιδα
Καθώς η περιοδοντίτιδα προχωρά, οι περιοδοντικοί θύλακοι βαθαίνουν και συνεχώς μεγαλύτερη μάζα συνδετικών ιστών και οστού καταστρέφεται. Η θεραπεία περιοδοντίτιδας πρέπει πλέον να γίνει απο ειδικό περιοδοντολόγο.

Είναι πολύ σημαντικό να επισκεφτείτε τον οδοντίατρο σας μόλις δείτε τα πρώτα σημάδια ουλίτιδας.Στα αρχικά στάδια, η θεραπεία είναι πολύ πιο εύκολη.
Επίσης είναι απόλυτα επιβεβαιωμένο, οτι οι παθήσεις των ούλων σχετίζονται άμεσα με την γενική υγεία του σώματος.

Συγκεκριμένα:
-Αυξανουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων
-Αποτελούν απειλή για άτομα που πάσχουν απο κάποιες ασθένειες όπως, διαβήτης,καρδιακά νοσήματα, κ.α.

Οξεία ελκονεκρωτική

H οξεία ελκονεκρωτική ουλίτιδα αποτελεί μία ξεχωριστή πάθηση των ούλων που δεν οφείλεται αποκλειστικά σε πλημμελή στοματική υγιεινή και συσσώρευση της οδοντικής μικροβιακής πλάκας. Εξαιτίας της θορυβώδους εικόνας και της έντονης συμπτωματολογίας αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον και κλινική σημασία.
Στην οξεία ελκονεκρωτική ουλίτιδα παρατηρείται ισχυρή συσχέτιση με διάφορα μικρόβια όπως είναι η μπορέλια του Vincent, σπειροχαίτες, πορφυρομονάδες και άλλα. Νεότερες μελέτες όμως, δείχνουν ότι εκτός από μικρόβια και ιοί μπορεί να εμπλέκονται στην έναρξη της νόσου όπως είναι ο ερπητοϊός, ο κυτταρομεγαλοϊός και ο ιός Epstein-Barr.
Συχνά η μόλυνση και η ανάπτυξη της οξείας ελκονεκρωτικής ουλίτιδας συμβαίνει όταν το άτομο διανύει περίοδο έντονου άγχους και stress όπως παρατηρείται σε περίοδο εξετάσεων. Χαρακτηριστικές είναι αναφορές από τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο που περιγράφουν την οξεία ελκονεκρωτική ουλίτιδα σε πολλούς στρατιώτες.
Το stress προδιαθέτει στην ανάπτυξη αυτής της νόσου γιατί απελευθερώνει ορμόνες όπως είναι η επινεφρίνη, που μπορούν να προκαλούν τοπικά ισχαιμία δηλαδή συστολή των αγγείων.
Εκτός από το άγχος άλλοι προδιαθεσικοί παράγοντες για την ανάπτυξη οξείας ελκονεκρωτικής ουλίτιδας είναι η πτώση της άμυνας για οποιοδήποτε λόγο, το κάπνισμα, ο τοπικός τραυματισμός, η έλλειψη ύπνου και σωστής διατροφής, η φτωχή στοματική υγιεινή και το ιστορικό πρόσφατης ασθένειας. Αξίζει να σημειωθεί ότι οξεία ελκονεκρωτική ουλίτιδα μπορεί συχνά να αναπτυχθεί σε ασθενείς με λοιμώδη μονοπυρήνωση ή με AIDS.
Η οξεία ελκονεκρωτική ουλίτιδα προσβάλλει συνηθέστερα νεαρούς ενήλικες ή μεσήλικες και εντοπίζεται αρχικά στις μεσοδόντιες θηλές, δηλαδή στο τριγωνικό τμήμα των ούλων που βρίσκεται μεταξύ των γειτονικών δοντιών. Οι μεσοδόντιες θηλές πρήζονται, αιμορραγούν και φλεγμαίνουν και στη συνέχεια νεκρώνονται, εσχαροποιούνται, επιπεδώνονται και καλύπτονται από λευκωπή ή κιτρινωπή ψευδομεμβράνη.
Στα αρχικά στάδια η νόσος μπορεί να μη διαγνωσθεί γιατί έχει πρσβληθεί μόνο ένα μικρό τμήμα των μεσοδόντιων θηλών. Στη συνέχεια καθώς εξελίσσεται συνοδεύεται από έντονη κακοσμία του στόματος και πόνο, αυτόματη αιμορραγία των ούλων και συσσώρευση νεκρωτικών στοιχείων στα ούλα, λεμφαδενοπάθεια, πυρετό και κακουχία.
Ορισμένες φορές η οξεία ελκονεκρωτική ουλίτιδα μπορεί να επεκταθεί στους γύρω ιστούς του περιοδοντίου και να εξελιχθεί σε οξεία ελκονεκρωτική περιοδοντίτιδα ή και στους μαλακούς ιστούς και να μετατραπεί σε οξεία ελκονεκρωτική βλεννογονίτιδα/στοματίτιδα. Σε σπανιότερες περιπτώσεις μπορεί να επεκταθεί και στο δέρμα του προσώπου.

Θεραπευτικά η οξεία ελκονεκρωτική ουλίτιδα ανταποκρίνεται πολύ καλά στην απομάκρυνση του μικροβιακού παράγοντα, δηλαδή στον καθαρισμό των ούλων με ειδικά εργαλεία χειρός ή/και με υπερήχους.
Συνήθως, ανάλογα με τη βαρύτητα της νόσου, ο ασθενής πρέπει να λάβει κάποιο αντιβιοτικό σχήμα (συνδυασμό μετρονιδαζόλης με πενικιλλίνη συνήθως) για να καταπολεμηθούν τα μικρόβια ή σε έντονα επώδυνες καταστάσεις να του χορηγηθεί τοπικά κάποιο επιφανειακό αναισθητικό. Επίσης, εξαιρετικά βοηθητικές είναι η στοματικές πλύσεις με χλωρεξιδίνη ή υπεροξείδιο του υδρογόνου(οξυζενέ), τρεις με τεσσερις φορές την ημέρα.
Ο οδοντίατρος θα πρέπει να αντιμετωπίσει όχι μόνο τα σημεία και τα συμπτώματα της νόσου αλλά και να εξακριβώσει το λόγο για τον οποίο προέκυψε.
Οι επανεξετάσεις είναι απαραίτητες μετά το πέρας της οξείας ελκονεκρωτικής ουλίτιδας για να ελεγχθούν πιθανές υποτροπές.
Σε περίπτωση επίμονης οξείας ελκονεκρωτικής ουλίτιδας με συχνές υποτροπές ή που ανθίσταται στη συνήθη θεραπεία θα πρέπει να αποκλειστεί το ενδεχόμενο λοιμώδους μονοπυρήνωσης, AIDS ή άλλης σοβαρής ανοσοκαταστολής.

Ολοκεραμικές στεφάνες

Οι ολοκεραμικές στεφάνες είναι στεφάνες που κατασκευάζονται εξ ολοκλήρου απο κεραμικό υλικό προηγμένης τεχνολογίας, το οποίο προσδίδει άριστα αισθητικά και τεχνικά χαρακτηριστικά σε μια στεφάνη.
Στην αρχή κατασκευάζεται εσωτερικός πυρήνας απο κεραμικό ή απο ζιρκόνιο και στη συνέχεια πάνω σε αυτόν τον πυρήνα χτίζεται η στεφάνη(θήκη). Ο πυρήνας είναι αυτός που δινει υψηλή αντοχή στην στεφάνη, ενώ συγχρόνως “κρύβει” τυχόν δυσχρωμίες του δοντιού.

Οδοντιατρικό αμάλγαμα

To οδοντιατρικό αμάλγαμα έχει αποδειχθεί ασφαλές και αποτελεσματικό για χρόνια, αλλά εξακολουθεί να υπάρχει αβάσιμη αντιπαράθεση, υποστηρίζουν οι ερευνητές από το Ιατρικό Κολλέγιο της Georgia ScienceDaily (Apr. 10, 2009) Οι οδοντίατροι έχουν χρησιμοποιήσει αμάλγαμα για σφράγισμα, ένα κράμα υδραργύρου με τουλάχιστον ένα άλλο μέταλλο, για διάστημα 200 ετών.

Τα σφραγίσματα με αμάλγαμα, δεν περιέχουν αρκετή ποσότητα υδραργύρου, έτσι ώστε να προκαλέσουν προβλήματα υγείας, υποστηρίζει ο Dr. Rod Mackert, καθηγητής οδοντιατρικών υλικών στην MCG Οδοντιατρική Σχολή Τμήμα Προφορική Αποκατάστασης «Η δόση κάνει το δηλητήριο», είναι τα λόγια του ελβετού γιατρού Paracelsus, τον 16ο αιώνα. Ένα άτομο θα χρειαζόταν μεταξύ 265 και 310 σφραγισμάτων αμαλγάματος, έτσι ώστε να γίνουν αισθητά ελαφρά συμπτώματα της τοξικότητας του υδραργύρου.

Ένα άτομο με επτά σφραγίσματα αμαλγάματος, που είναι ο μέσος όρος, απορροφά μόνο περίπου ένα μικρογραμμάριο υδραργύρου την ημέρα, ενώ περίπου έξι μικρογραμμάρια απορροφώνται καθημερινά από τρόφιμα, νερό και αέρα, σύμφωνα με την Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος Για την δημιουργία ενός σφραγίσματος αμαλγάματος, απαιτείται υγρό υδράργυρου που διαλύεται και αντιδρά με την σκόνη του αργύρου, κασσίτερου και χαλκού, αποτελώντας μια ένωση που δεν περιέχει υδράργυρο ελεύθερο Ακτιβιστές υποστηρίζουν πως είναι εμποτισμένο σε μεταλλική σκόνη, όπως και το νερό σε ένα σφουγγάρι, και μπορεί να επανέλθει εκτός του σφραγίσματος Κάτι τέτοιο “δεν ισχύει” λέει ο Δρ Mackert Στην πραγματικότητα, η ταχύτητα εξάτμισης υδραργύρου από αμάλγαμα είναι ένα εκατομμύριο φορές μικρότερο από τον καθαρό υδράργυρο Επίσης, οι ακτιβιστές λένε πως ο οδοντιατρικός υδράργυρος ρυπαίνει το περιβάλλον Ωστόσο, ο οδοντιατρικός υδράργυρος αντιστοιχεί σε λιγότερο από ένα τέταρτο του εκατοστού του υδραργύρου που διαχέεται εκ νέου στο περιβάλλο.

Η αντιπαράθεση για το αμάλγαμα ξεκίνησε στη δεκαετία του 1970 Η μόνη τεκμηριωμένη επίπτωση στην υγεία από σφραγίσματα αμαλγάματος, είναι σπάνιες αλλεργικές αντιδράσεις, λέει ο Δρ Mackert, αλλά η αντιπαράθεση οδήγησε πολλούς ανθρώπους να έχουν αφαιρέσει τα σφραγίσματα στην άκριτη ελπίδα για τη θεραπεία νευρολογικών παθήσεων Η αντιπαράθεση συνεχίζεται και σήμερα «Είναι αξιοσημείωτο ότι πολλοί επιμένουν να λένε πως υπάρχει λόγος ανησυχίας με σφραγίσματα αμαλγάματος, όταν δεν υπάρχει απόδειξη δυσμενών επιπτώσεων στην υγεία» λέει ο Δρ Mackert Ισχυρίζεται, επίσης, ότι απώτερα κίνητρα έχουν επηρεάσει την Αμερικανική Οδοντιατρική Ομοσπονδία σχετικά με την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα των σφραγισμάτων αμαλγάματος