Εγκυμοσύνη και δόντια

Η εγκυμοσύνη είναι ίσως η κατάσταση που ολοκληρώνει μια γυναίκα ως άνθρωπο. Μια έγκυος γυναίκα (κατ’επάκταση και ο σύζυγος της) πρέπει να ξέρει πως σε όλο το διάστημα της εγκυμοσύνης, δεν είναι ασθενής, αλλά βιώνει μια φυσιολογική κατάσταση.
Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης συμβαίνουν κάποιες αλλαγές στο σώμα της γυναίκας, όπως άυξηση των οιστρογόνων και της προγεστερόνης, κατακράτηση υγρών, αλλαγές στη διάθεση κ.α. Είναι λογικό αυτές οι αλλαγές να επηρεάζουν και τη στοματική κοιλότητα. Έτσι, η άυξηση των γεννητικών ορμονών προδιαθέτει τους περιοδοντικούς ιστους για επέκταση και επιδείνωση της περιοδοντικής νόσου.Απαραίτητες προüποθέσεις για τη δράση των γεννητικών ορμονών είναι η συνύπαρξη οδοντικής πλάκας(μικρόβια)και η παρουσία φλεγμονής των ούλων.
Μια σχετικά συνήθης κατάσταση που συναντούμε σε έγκυους, είναι ο όγκος κύησης ή επουλίδα κύησης.Πρόκειται για μικρο ογκίδιο στα ούλα ή σε κάποιο άλλο σημείο του βλενογόνου το οποίο αιμορραγεί πολύ εύκολα.Οφείλεται σε ορμονικές διαταραχές και σε τοπικό ερεθισμό.Η πρόγνωσή του είναι αγαθή.Αν δεν υποχωρήσει μετα τον τοκετό, το αφαιρούμε χειρουργικά. Επίσης αναφέρεται πως το παιδί που θα γεννηθεί απο έγκυο με όγκο κύησης, είναι συνήθως αγόρι.
Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης η έγκυος θα πρεπει να προσέξει ιδιαίτερα την διατροφή της. Μια ισορροπημένη διατροφή θα βοηθήσει στην σωστή ανάπτυξη του εμβρύου αλλά και τη διατήρηση της υγείας της μέλλουσας μητέρας.Αν ο γυναικολόγος συνιστά κάποια συμπληρώματα(όπως ασβεστιο και σίδηρο) θα πρέπει να τα λαμβάνετε, γιατί σε διαφορετική περίπτωση το έμβρυο θα “ρουφήξει” το ασβέστιο που χρειάζεται απο το σώμα σας.
Προσοχή χρειάζεται για την αποφυγή λήψης φαρμάκων, ιδιαίτερα κατά το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης.Όσον αφορά τα οδοντιατρικά φάρμακα(τοπική αναισθησία,σφραγίσματα κ.α.) δεν υπάρχει περιορισμός, αλλά θα πρέπει να χρησιμοποιούνται μόνο εφ’οσον είναι εντελώς απαραίτητα.
Επίσης η έγκυος θα πρέπει να γνωρίζει πως σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να βγάλει κάποια ακτινογραφία, επειδή το έμβρυο είναι πολύ ευαίσθητο στην ακτινοβολία.

Η σωστή πρόληψη είναι το “κλειδί”
-Είναι βέβαιο ότι οι γυναίκες που ακολουθούν τις σωστές οδηγίες στοματικής υγιεινής, το καθημερινό βούρτσισμα, τη χρήση νήματος και βρίσκονται σε στενή συνεργασία με τον οδοντίατρό τους εμφανίζουν μικρότερο κίνδυνο ανάπτυξης ουλίτιδας της εγκυμοσύνης.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *